Jaagt ook uw 404-pagina potentiële klanten weg?

Op elke website verschijnt nu en dan een 404-pagina. Ook op de uwe.

Een 404-wát?

Een 404-pagina is een http-statuscode die verschijnt wanneer de server de opgevraagde url niet kan terugvinden. Dit valt voor als iemand een url verkeerd heeft getypt of wanneer men op een oude url heeft geklikt die niet meer werkt.
Ongetwijfeld hebt u het zelf al meegemaakt. U krijgt dan meestal een standaard boodschap te lezen zoals deze:

404 – PAGE NOT FOUND
Server cannot find the file you requested. The page has either been moved or deleted, or you entered the wrong URL or document name. Look at the URL. If a word looks misspelled, then correct it and try it again. If that doesn’t work you can try our search option to find what you are looking for.

Een eerste stap in hoffelijkheid voor de onfortuinlijke bezoeker van uw website is ervoor zorgen dat deze tekst in het Nederlands is vertaald. Niet iedereen snapt immers Engels. Daarom kan bovenstaande boodschap heel verwarrend overkomen. Misschien denkt de bezoeker: ‘Die hele site ligt waarschijnlijk plat. Snel wegwezen hier!’
En hij voegt de daad bij het woord.

Maak van uw 404-pagina een opportuniteit

Een 404-pagina laat mensen dus weten dat er iets is misgelopen. Of de fout nu bij uw bezoeker of bij uw site ligt, het resultaat is hetzelfde: de verwachtingsvolle prospect is op uw website niet beland waar hij wilde belanden. Met een kille, onpersoonlijke 404-pagina geeft u hem het gevoel dat u zich niet om zijn lot bekommert, dat u hem liefst meteen zonder boeh of bah dumpt.

Prikkel de bezoeker met uw 404-pagina

Doé dus iets met uw foutmeldingspagina. Het is een uitgelezen kans om origineel uit de hoek te komen.

Bied hulp aan

Vertel uw bezoeker niet enkel dat hij verloren is gelopen. Neem hem vriendelijk bij de hand en toon hem de weg. Plaats een link naar de homepage zodat hij een frisse start op uw site kan nemen, of laat een zoekveld verschijnen waarin hij kan typen waarnaar hij op zoek is.

Zorg dat hij verder klikt

U kunt er zelfs voor zorgen dat uw nieuwe bezoeker, dóór op uw 404-pagina te belanden, geïnteresseerd in u geraakt. Verspeel deze kans niet! Toon hem via uw 404-pagina het beste van wat uw site te bieden heeft. Zorg dat uw beste blogberichten aanklikbaar zijn, uw meest bezochte pagina’s, uw portfolio,…

Een beetje lol maken mag ook

De meeste 404-pagina’s zijn ongelooflijk saai. Geen wonder dat de bezoeker met de ogen rolt en wegklikt. Hij is al ietwat geïrriteerd omdat de url niet werkte en dan krijgt hij nog eens vervelende, nietszeggende praat voorgeschoteld.
Een grapje kan hierbij het ijs breken. Blijf qua toon wel consistent met de stijl van uw website. Hebt u een ernstige website, dan kunt u uiteraard geen flauwe grappen met bijhorende plaatjes op uw 404-pagina plaatsen. Maar u hoeft ook niet als een droge robot uit te leggen wat er is misgelopen.
Als u niet grappig wilt of kunt zijn, zorg dan gewoon dat u vriendelijk en beleefd bent. Dat werkt ook prima.

Klik hier om enkele voorbeelden van geweldige 404-pagina’s te zien.

En natuurlijk heeft ook Kravat een aangepaste 404-pagina, en dit met de medewerking van onze overijverige kantoorkat Wacko. Klik hier om de pagina te bekijken!

 

cat

Geef hier uw reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *